Medverkande Figaros Bröllop

Regissör: Helena Collert
Helena är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och Operahögskolan i Stockholm(regi).
Efter att precis ha iscensatt Sex, Genus & Barock’n’roll-En Musikföreställning om identitet för Högstadiet med Ensemble Flatterie på Musikaliska i Stockholm återvänder nu Helena för tredje gången till denna uppsättning av Figaros Bröllop med Opera Tättinpå.
Efter det väntar Scenkonst Sörmland och en musikföreställning för lågstadiet;
Virka Trummor och Blåsa Basfiol Premiär februari 2015.
Helena är en politiskt korrekt person som genuint tror på jämställdhet och mångfald och tror att en värld där det tas på allvar blir mycket härligare-För Alla!

Pianist: Nigar Dadascheva
Nigar har gått Vadstena Folkhögskolas musiklinje inriktning piano, har kandidatutbildning i piano från Kungliga Musikhögskolan och Masterutbildning från Kungliga Musikhögskolan med inriktning Vocal Coach. Nigar är verksam som solist, kammarmusiker och ackompanjatör vid konserter och har även medverkat som orkestermusiker i Olof Olofssons opera Brigend Blues och den nyskrivna kammaroperan Sankt Sebastians Blick av Magnus Brunnskog. Nigar var år 2012 års Jenny Lind ackompanjatörsstipendiat och med anledning av det turnerat i USA och Sverige.

Greven: Åke Sjökvist
Åke har medverkat i operagruppen ConOpera under perioden 2009-2011 och gjorde där rollerna Papageno i Mozarts trollflöjten, Ezio i Attilla av Verdi, Leporello i Don Giovanni av Mozart, Enrico i Lucia di Lammermoor av Donizetti och Marcello i La Bohème av Puccini. Han har scenisk utbildning från Operastudio 67 och Opera Workshops med Jacqueline Delman samt operasolistkurser på musikhögskolan i Örebro.

Grevinnan: Ilona Autio
Ilona Autio medverkar aktivt i flera fria operagrupper både som sångerska, och som scenograf, kostymör och grafisk designer. Med Scensångarna har hon tidigare gjort rollerna Mimi i La Boheme, Donna Anna i Don Giovanni och Grevinnan i Figaros Bröllop. Vid Södertäljeoperan har hon sjungit Häxan Nordan i musikalen Trollkarlen från Oz av Giovanni Impellizzeri, Martha och Panthalis i Boitos Mefistofeles, Afra i Catalanis La Wally och mindre roller i konsertanta uppsättningarna av Verdis Nabucco och Ernani. Vid OperaVox har hon bl a gjort Lauretta i Gianni Schicchi och Modern i Hoffmann, och vid OperaAdLib titelrollen som Turandot. Vidare har Ilona medverkat som Dido i Dido & Aeneas i en scenisk uppsättning med Ericssonkören. Av konsertrepertoar kan nämnas sånger av Jean Sibelius som Ilona har framfört med pianisten Jacob Moscovicz bl a på Skeppar Karls Salong.

Susanna: Barbro Ögren
Barbro har studerat solosång på Uppsala universitet, solosång på Gotland Music Academy, Barockinterpretation Piteå Musikhögskola, sång och interpretation på Accademia del Opera Rimini och Solosång på University of Oregon. I operaensemblen Scensångarna har Barbro gjort rollerna Zerlina i Don Giovanni 2007 och 2012, Cherubino i Figaros Bröllop 2008/2009 och Musetta i La Bohème 2010/2011. Barbro har sjungit solokonserter med musik av Laci Boldemann på Englanejd i Stockholm tillsammans med pianisten Jacob Moskovicz. Hon har även utvecklat och framfört konsertprogrammet ”Mobergs Kristina”. Barbro studerar för sångpedagog Iwa Sörenson.

Figaro: Christian Håkansson
Christian har examen från Operastudio 67 och har tidigare medverkat i bl.a. Opera Vegas uppsättning av Maskeradbalen av Verdi 2011 och Maria Stuarda av Donizetti 2012, Opera på Ungskärs uppsättningar av Komedi på en bro av Bohuslav Martinu sommaren 2010, L’Impressario av Mikael Nellborn 2011 och Trubaduren av Verdi 2012 samt gjort rollen som Masetto i Scensångarnas produktion av Don Giovanni 2012.

Cherubina: Hanna Leonora Hollesen
Hanna Leonora, Mezzosopran, har en Bachelorexamen i klassisk sång från the Academy of Music and Dramatic arts southern Denmark i Esbjerg, och är utbildad vid Stockholms Operastudio. Nu studerar hon sin master i klassik sång på the Academy of Music and Dramatic arts southern Denmark i Odense. Roller hon har sjungit är bland annat Madam Flora i The Medium (Musikhuset i Esbjerg, 2011) Cherubina i Figaros Bröllop (Opera Tättinpå, Olympia Teatern 2013) och Orfeo i Orfeo ed Euridice (Årsta Teater 2014). Hanna ska sjunga the Foresters wife i The Cunning Little Vixen i Odense i Januar 2015. Hon har bland annat varit på Masterclasses med Dame Emma Kirkby i Dartington Summer school och studerat hos Jessica Cash i England och studerar nu hos Thomas Lander i Stockholm och Tina Kiberg i København. Hanna har tilldelats Anne Marie og Jørgen Jensens legat, Dartington Schools Sholarship och Musikkonservatoriets stipendie.

Bartolo: Lars-Henry Larsson
Lars-Henry har examen från Musikhögskolan och Scenskolan i Göteborg, och har arbetat som bas solist på Friedrich Wolf Theatern i Neustrelitz, Stora Teatern och Göteborgsoperan. 1989 gjorde han rollen som Collin på Nationalteatern. Under perioden 1995-2005 medverkade Lars-Henry i produktioner av Skånska operan, Utomjordiska teatern, Södertäljeoperan, Länsteatern i Östergötland, Opera Väst samt genomförde konserter i kyrkliga sammhanhang. From arbetade Lars-Henry i Tyskland igen, då i produktioner på Theater Essen, Das Meininger Theater och Das Tentheater. 2011 gjorde han rollen som Broder Tuck i musikalen Robin Hood i Vaxholm. 2012 medverkade han i Teater Mango, spelade rollen som Benoit i OperaVox uppsättning av La Bohéme och Njegus i Södertäljeoperans uppsättning av Glada Änkan.

Marcellina: Kia Nyberg
Kia har gått Stockholms musikgymnasium, studerat musik vid Gustavus Adolphus College i USA, gått kurserna Klassisk sång, Scenisk opera och Konservatorielinjen på Kulturama, och utbildning i sång på Birkagårdens Folkhögskola. De roller som Kia har sjungit är bl a Barbarina i Figaros Bröllop av Mozart, Adèle i Läderlappen av Strauss, Frasquita i Carmen av Bizet och Olympia i Hoffmans äventyr av Offenbach producerade av gruppen OperaVox. Hon har även medverkat som Spärrvakten i Kurfursten av Jonas Sjöstrand i en uppsättning av KTHs akademiska operasällskap.

Don Basilio/Don Curzio: Mikael Englund
Mikael har examen från Kungliga Musikhögskolans Masterprogram i sång och har även studerat på Höchschule für Musik und Theater i Leipzig via Erasmus utbytesprogram. Han har gått Sceniska sångprogrammet på Härnösands Folkhögskola Kapellsbergs Musikskola.De mästarklasser som Mikael har gått är t ex i musikdramatisk interpretation för Elisabet Ljungar och Michael Engström, Tidig musik/sång för Emma Rönnlund och kurs för Neil Mackie. Mikael har medverkat i Sceniska produktioner såsom rollen Aeneas, Sailor och Spirit i Dido och Aeneas av Purcell, Brandsoldaten i Dockdoktorn av Perry och Nathaniel Pritchard i Bridgend Blues av Olofsson. Mikael har tilldelats Kungliga Musikhögskolans stipendier 2009, 2011 och 2012.

Antonio: Erik Johansson
Erik är utbildad vid Operastudio 67:s deltidsutbildning och har studerat sång för Thomas Gorne. Han har tidigare sjungit Spalanzani i Hoffmans äventyr, Masetto i Don Giovanni och Schaunard i La Bohème med OperaVox, Leporello i Don Giovanni, Antonio i Figaros Bröllop och Benoit/Alcindoro i La Boheme med Scensångarna, Sciarrone i Tosca med Svenska Operan, Monostatos i Trollflöjten med Finnskogsoperan samt Balthazar i Amahl och nattgästerna med Scenkartellen. Har även varit korist i Pajazzo, Resan till Reims, Lohengrin, Trollflöjten, Carmen, La Rondine, Orfeus och Eurydike samt Tosca. Tidigare har han stått på scen som dansare och skådespelare.

Barbarina: Cecilia Eriksson
Cecilia Eriksson läser till sång- och ensemblelärare på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon studerar för Margaretha Elmerstad och Åsa Bäverstam och sjunger i vokalgruppen Fyra röster. Cecilia har tidigare sjungit Första damen i Trollflöjten av Mozart, Morgana i Alcina av Händel, sopranpartierna ur Pergolesis Stabat Mater och gjort flertalet romanskonserter.
Cecilia har tidigare studerat musik på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Den musikaliska banan inleddes på Kulturskolan i Lund i Karin Fagius körer.

Scenograf och Kostymör 2013: Ilona Autio
Ilona verkar som scenograf och kostymör i denna produktion. Senast har hon gjort dito i Scensångarnas Don Giovanni och La Bohème. Hon har tidigare gjort kostym och scenografi till Södertäljeoperans uppsättning av Mefistofeles, La Gioconda, La Wally samt kostym till barnmusikalen Trollkarlen från Oz och Glada Änkan i samma operahus. Vid Nordisk Kammaropera har hon gjort kostym & scenografi i produktionerna Peter Pan, Trollflöjten, Aladdin och Junker Nils. Av hennes andra kostymuppdrag kan nämnas Gianni Schicci/Pajazzo och Resan till Reims vid OperaVox, samt Lohengrin vid Valdemarsviksoperan.

Kostymör 2014: Annika Gaimer
Annika Gaimer är kostymtecknare med stor erfarenhet inom alla genrer genom ett 20-årigt yrkesliv på Sveriges Television. Idag frilansar hon med film och teater bl a som Kostymör & Rekvisitör för urpremiären av operan M/S Aurora med musik av Jonas Dominique, Libretto Ulla-Carin Nyquist och Regi Linda Mallik. Annika är också konstnär med bild och skulptur i olika material. Exempel på produktioner på Sveriges Television som Annika arbetat med är August (Strindberg), Leende guldbruna Ögon, Soldater i Månsken, Maria Wern, Julkalendern Håkan Bråkan. Mer information om Annikas konst finns på: www.gaimer-art.se och www.gaimersgalleri.se

Scenograf 2014: Johan Mansfeldt
Johan är scenograf sedan drygt 20 år tillbaka med utbildning från Nordiska Scenografiskolan efter många år som scenografiassistent och teaterarbetare, bland annat på Vadstena Akademien och Operahögskolan. Johan har också bred utbildning och erfarenhet inom kommunikation och projektledning. Nu senast har Johan arbetat med scenografi och ljus till En Midsommarnattsdröm och förbereder parallellt med Figaros Bröllop scenografi till några talpjäser.

Ljussättare: Martin Hamberg
Martin Hamberg har examen i Teaterteknik från Sockholms Dramatiska Högskola. Tidigare erfarenheter av ljus, scenteknik och scenografi är t ex Kolhusteatern i Hälleforsnäs uppsättningar av Djungelboken, Alexander Mörk-Eidems version och Allt eller inget (The full Monty). På Vadstena Akademien arbetade han som ljustekniker vid uppsättningen Star Crossed Lovers på Vadstena Slott 2010. Samma år arbetade han som ljud- ljustekniker på Klara soppteater. För Kåma har han varit anställd som ljusdesigner för Ronja Rövardotter på Rival och Pippi Långstrum firar jul på Intiman. Han har även varit engagerad i fria operagruppen Opera Vegas uppsättning av Maria Stewart som ljusdesigner. Martin har tidigare varit ljusdesigner för Scensångarnas produktion Don Giovanni som spelades i Stockholm och på turne. Hans senaste uppdrag är som scentekniker inklusive riggning av ljus och konstruktion av scenografi för Rhenguldet på Dalhalla.

Maskidé: Jannicke Marmorin
Jannicke har gedigen operabakgrund då hon själv har utövat klassisk sång. Det var i operavärlden hon upptäckte och bestämde sig för att satsa på masköryrket. Hon har bl a gått perukmakeriutbildning på Dramatiska Institutet. Den största utbildningen har hon genom att hon helt enkelt har arbetat som make up-artist och maskör med andra maskörer och på egen hand. Hon har arbetat med allt från cirkus, teater och opera. Senast var hon huvudmaskör på operaföreställningen ”Lucretia” i Vattnäs konsertlada under ledning av Anna Larsson.